Preventie

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. Ook voor uw gebit geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’. Enkele belangrijke aspecten zijn regelmatige controle van uw gebit door de tandarts en op de juiste manier poetsen, dagelijks een tandenstoker of een rager gebruiken voor tussen de tanden en kiezen.

Wij adviseren om 2 keer per jaar te komen voor de periodieke controle. Bij wie het mogelijk is, gaat de controle naar 1 keer per jaar.Wanneer het weer tijd is voor uw controle kunt u bellen met onze praktijk.

Voor begeleiding en tips bij de mondverzorging van uw kind kunt u bij de mondhygiënist terecht. Er wordt dan samen, met u erbij, gekeken naar de mogelijkheden om tot verbetering te komen en daarmee om caviteiten (gaatjes) te voorkomen. Op www.allesoverhetgebit.nl vindt u veel praktische informatie over preventie. Ook bij bloedend tandvlees en bij meerdere nieuwe caviteiten kunt u een verwijzing krijgen naar de mondhygiënist voor tips en begeleiding.

Basisadvies cariëspreventie:

Basisadvies fluoride:

 • 0 en 1 jaar : vanaf het doorbreken van de eerste tand 1 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride)
 • 2,3 en 4 jaar: 2 x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500 – 750 ppm fluoride)
 • 5 jaar en ouder: 2 x per dag poetsen met fluoridetandpasta (1000 – 1500 ppm fluoride) Dit kan een junior-, kinder- of volwassenentandpasta zijn.
 • Alle leeftijden: raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik de tandarts of mondhygiënist.

Basisadvies voeding:

 • Maximaal 7 x per dag eten of drinken. Dit zijn 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en maximaal 4 tussendoortjes per dag.Vuistregel: na eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen.
 • Een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer eten of drinken.
 • Geen voeding of dranken na het laatste tandenpoetsen of mee naar bed nemen.

Basisadvies mondhygiëne:

 • Poets de tanden en kiezen 2 x per dag 2 minuten met de juiste fluoridetandpasta, afhankelijk van de leeftijd. Vraag uw mondhygiënist of tandarts wat past bij uw gebit als het gaat om dagelijks reinigen tussen de tanden en kiezen.
 • Kinderen van 0 en 1 jaar: 1 x per dag tandenpoetsen met fluoridepeutertandpasta.
 • Kinderen tot ongeveer 10 jaar ‘s avonds (na)poetsen door de ouders of verzorgers.

Bron: Ivoren Kruis

 

10 tips voor een gezonde mond:

 1. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het gebit.
 2. Poets je tanden 2 keer per dag 2 minuten met fluoridetandpasta.
 3. Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygënist.
 4. Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavel dat onaangenaam ruikt.
 5. Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
 6. Gezond tandvles bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen.
 7. Beperk het aantal eet-en of drinkmomenten op en dag tot 7 keer per dag. 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans om te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner. Drink een glas of fles in 1 keer leeg.
 8. Bij een droge mond raken mondslijmvliezen makkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteedt daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met je tandarts of mondhygiënist hoe je dit het beste kunt doen.
 9. Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.
 10. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Laat de mond ook een keer per jaar controleren bij een kunstgebit. Ga met je kind 2 keer per jaar op controle bij de tandarts.(vergoed door de basisverzekering tot 18 jaar)
 11. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
 12. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handborstel.
 13. Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na twee tot drie weken moet de aft verdwenen zijn.
 14. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, en melk-en yoghurtdranken. Dit is slecht voor het melkgebit.
 15. Begin met poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen. Laat je kind na het tandenpoetsen ’s avonds niet meer eten en drinken (behalve water).

  Bron: KNMT